Як вибрати ресторан

8-21-2021

Туристичний заклад-це не обов’язково погано. Ще залишилися ресторани в зонах масового скупчення приїжджаючих, де працюють на совість. Від інших кафешок його відрізняє неймовірна тяга господарів готувати автентичну паелью і не морожені морепродукти. Тут обідами закуповуються жителі району, які знайомі десятиліттями між собою і з господарями. Також хочемо порекомендувати вибрати ресторан в центрі Львова на сайті , тут тільки найкращі ціни .

Однак, більшість ресторанів в туристичних місцях подібною сумлінністю не відрізняються. Наприклад, в деяких місцях на ла рамбла не соромляться дістати морепродукти з недоїденої одним туристом паельї і покласти в нову. Щоб не думати про це постійно, найкраще вибирати ресторани для місцевих, де їжа буде смачніше. Відрізнити від туристичних їх досить легко: в них не зазивають сангрією, яку самі іспанці не дуже-то і люблять, там немає багатомовної черги і всередині присутній практично тільки іспанська або каталанська мова. Правда зробити замовлення може бути не так вже й просто, тому що офіціанти можуть не знати англійської, а в меню найчастіше немає кольорових зрозумілих картинок. Але не переживайте, якщо ви зовсім не знайдете спільної мови, список страв в меню вам пояснять жестами або намалюють.

Веранди

Місцеві жителі, як і приїжджі за їх подобою, люблять харчуватися на верандах. Чим нерідко користуються підприємливі власники ресторанів. Іноді цінник для столика на вулиці може бути вище на 10%, ніж якщо обслуговування проводиться всередині. Дізнатися про це турист може в якості сюрпризу, коли принесуть рахунок. Оголошення про подібне правило має бути зроблено, але нерідко написаний дрібним шрифтом листок висить десь за барною стійкою. Тому, не потрібно соромитися запитати у офіціанта, чи є націнка. Можна питати і про те, чи безкоштовно вам принесли хліб або воду. Іспанці ставляться до питання грошей трохи інакше, ніж росіяни, для них це зовсім не соромне питання, навпаки, так чинять розважливі люди, які не хочуть купувати те, що їм не потрібно. Часто, при виборі місця де поїсти або, наприклад, одягу, для тутешніх городян діє принцип двох b: bonito y barato – добре і дешево.

Страви

Є стереотип, що поруч з морем морепродукти в місцях громадського харчування повинні бути свіжими і дешевими. У барселоні цей принцип не працює. Туризм-одне з основних джерел доходів для каталонії, тому вартість буде порівнянна цінами на те ж саме. Якщо ви їсте в ресторані на пляжі, це зовсім не означає, що його працівники вранці ходили ловити креветок, щоб подати вам. Нерідко набагато простіше закупити заморожену продукцію, наприклад, з канарських островів. Навпаки, місця розташовані далі від моря, але позиціонують себе, як заклади класу люкс, як, наприклад ikibana paralelo, приділяють більше уваги продуктам з яких готують.

В останні кілька років в барселоні відбувається бум гамбургерів. І якщо щодо цього виду страв у вас діє стереотип макдональдса, то обов’язково потрібно сходити в місцевий бургерний ресторан. Наприклад мережа bacoa дуже пишається тим, що купує продукти вироблені поруч з барселоною, і вони перетворюються в готову їжу в той же день.

Оригінальні іспанські страви типу тапас і бокадільос місцеві жителі дійсно люблять і їдять кожен день, на відміну від паельї або сангрії. Назва тапас походить від дієслова tapar-прикривати. Колись на глечик з напоєм ставилася невелика тарілочка, для того, щоб прикрити його від вітру і, можливо, принесеної їм пилу. Потім на тарілочку стали класти їжу, так невеликі порції різних страв перетворилися в традицію. Найпопулярніші тапас-це восьминіг, смажені перчики, крокетас, смажені ковбаски сальчічас або ті ж креветки. Найцікавіші місця з цим видом страв можна знайти в готичному кварталі, головне, щоб на ресторані не було кричущих вивісок і картинок.

Бокадільос-це по суті багет з начинкою. Якщо вам здається, що це нудний бутерброд, значить або ви ніколи цього не пробували, або зайшли в ресторанчик на ла рамбла, де вам просто подали хліб з хамоном. Цей вид їжі може бути не менш вишуканим, ніж будь-яке ресторанне блюдо, залежить від того, що входить до складу. Сьомга, стейк, в’ялені томати, авокадо, різні вишукані сорти сиру – теж можуть бути частиною бокадільос.

Офіціанти

Працівники ресторанів не вимагають до себе якогось особливого звернення, але їм буде біса приємно, якщо чоловіків ви будете кликати señor (сеньер) або caballero (кабайеро), а дівчат señorita (сеньеріта) або guapa (гуапа). Останнє слово означає “красуня”, але це не фамільярність, а просто миле звичайне звернення.

Хороша новина для вас: в іспанії не прийнято залишати чайові. Але, це погана новина для офіціантів, які на них все-таки сподіваються. І будуть раді парі монет. Але якщо ви не залишите нічого, після вашого відходу вони не будуть вважати вас жаднюгою.

Є міф, що в іспанії при замовленні будь-якого напою вам приносять закуску. Цей закон діє тільки в андалусії, на півдні. У барселоні на подібне не варто розраховувати.