Вплив куріння на шлунок

0
1

Ви знаєте, яка кількість людей страждає від захворювань шлунково-кишкового тракту в наші дні, а скільки з них палить? Медики запевняють – кожен 3-й, якщо не кожен 2-й житель мегаполісу страждає від гастриту, виразки або іншої патології системи травлення. Причому приблизно 65% всіх випадків початку або загострення виразкової хвороби, пов’язані з курінням. Вплив куріння на шлунок нітрохи не менше, ніж на інші органи, «традиційно» страждають від сигарет: легені, серце. Що ж відбувається з любителями покурити натщесерце або після ситного обіду?

Яким чином куріння впливає на шлунок?

Негативний вплив куріння на шлунково-кишковий тракт починається з ротової порожнини. Адже щоб повноцінно подрібнювати і пережовувати їжу потрібні здорові зуби і ясна, а у будь-якого курця, вже через 3-5 років «стажу», зуби не тільки жовтіють, але і починають руйнуватися. Погано пережована і недостатньо змочена слиною їжа потрапляє в шлунок, де теж не може нормально перетравитися.

Кожна викурена сигарета «б’є» по шлунку відразу в декількох напрямках.

По-перше, через паління порушується нормальна гуморальна і нервова регуляція шлунка і кишечника, курець може перестати відчувати почуття голоду або, навпаки, відчувати «звірячий» апетит після кожної сигарети. В результаті цього шлунковий сік, жовч та інші речовини, необхідні для перетравлення, виробляються не тоді, коли в шлунок потрапляє їжа, а незалежно від цього процесу.

По-друге, кожна сигарета викликає спазм гладкої мускулатури шлунка і порушує нормальний рух кишечника, з-за чого їжа застоюється у верхніх і нижніх відділах травного тракту і організм недоотримує поживних речовин і вітамінів.

Ну, а по-третє, як і інші органи, ШКТ відчуває кисневе голодування і брак поживних речовин із-за спазму кровоносних судин і порушення насичення крові киснем. А як все це діє і до чого може привести в сукупності, давайте розглянемо нижче.

А що за впливом нікотину?

Тютюновий дим, потрапляючи в ротову порожнину, починає дратувати слинні залози, збільшуючи секрецію слини. Разом з нею нікотин та інші речовини, що потрапляють у шлунок, де викликають його роздратування слизових оболонок, знищуючи захисний шар, роблячи їх більш уразливими для соляної кислоти. Але більша частина нікотину з тютюнового диму потрапляє безпосередньо в кров, проникаючи в головний мозок і впливаючи на гіпотоламічної область, де знаходяться центри, що відповідають за відчуття голоду і насичення.

Порушення зв’язку гіпоталамус – нервові закінчення – шлунок, призводить до того, що органи травлення не виділяють достатньо соків під час перетравлення їжі або починають їх посилене вироблення тоді, коли це зовсім не потрібно. І навіть на цьому негативний вплив нікотину не закінчується! Тепер він діє на шлунок опосередковано – через кров.

Виділення адреналіну, яке відбувається після кожної затяжки, змушує кровоносні судини звужуватися, а шлунок – напружувати всі свої м’язи і сфінктери. В таких умовах про нормальному травленні їжі ньому може бути й мови. Уявіть, що буде з шлунком, якщо це відбувається щодня, по 10-20 разів за добу?

Вплив тютюнового диму

Говорячи про шкоду куріння, більшість з нас має на увазі шкідливі властивості нікотину, але ж в тютюновому димі є ще близько 3 999 з’єднань і лише менша частина з них – інертні. Більшість з цих речовин потрапляє в легені, але і невеликої дози таких сполук, як ацетальдегід, ацетон, аміак, сірководень, етиламін, формальдегід, метиловий спирт, полоній і миш’як достатньо, щоб викликати роздратування, а потім і запалення слизової оболонки шлунка.

Стінки цього органу покриті спеціальною плівкою і слизом, яка допомагає захистити їх від роз’їдаючої дії соляної кислоти. Але з-за тютюнового диму це захисне покриття стає тоншим, слизу виділяється менше і на стінках шлунка з’являються ділянки подразнення, запалення, а потім і виразки.

Можливі наслідки

Погане пережовування їжі, пригнічення або підвищення секреції шлункового соку, порушення моторики кишечника стає причиною появи «голодні» болю, нудоти, печії, здуття та спазми в кишечнику, а також проблем з апетитом і стільцем. Причому, часто все це – одночасно. Досвідчений гастроентеролог може дізнатися стаж куріння, навіть не питаючи про це – просто по скаргах пацієнта. Так в перші годя куріння – від 1 до 5-ти років моторика шлунка і кишечника і секреція шлункового соку посилюються, з-за чого і виникають болі в животі, печія і проноси.

Трохи пізніше – після 6-7 років куріння залози внутрішньої секреції починають працювати набагато гірше, шлункового соку виробляється менше, а слизова шлунка поступово атрофується. На цій стадії різкі болі можуть перестати турбуватися хворого, тепер його постійними «супутниками» стануть нудота, важкість у шлунку, поганий апетит і хронічні запори.

Багато курці, що отримали діагноз «гастрит або виразка шлунка» і не припинили куріння, радіють, думаючи, що якщо у них припинилися болі, значить хвороба припинилася або припинила свій розвиток. Але насправді, зникнення клінічних симптомів захворювання говорить тільки про те, що процес пішов углиб і вилікувати його буде набагато складніше.

На жаль, повністю ліквідувати шкідливий вплив сигарет і нікотину на шлунок можна тільки, якщо стаж курця не перевищує пари-трійки років, після цього зміни слизової оболонки органів травлення можуть стати незворотними.

Але, чим раніше ви відмовтеся від куріння, тим більше шансів, що вашим супутником на все життя стане безпечний гастрит, а не проривна виразка шлунка або ракова пухлина ШКТ.

ХОЧЕТЕ КИНУТИ ПАЛИТИ?

Тоді качайте план відмови від куріння.

З його допомогою кинути буде набагато простіше.

Куріння і шлунок




Матеріали по темі


  • Наслідки куріння для організму

    16.11.2009

  • Рак шлунка

    10.02.2010

  • Виразка шлунку

    10.02.2010

  • Які хвороби купує курець

    14.02.2010

  • Курити на голодний шлунок

    07.11.2010

  • Куріння викликає печію

    08.11.2010

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here