Коли Колумб відкрив Америку, людство отримало чотири рослини, які зіграли величезну роль в економічному і промисловому розвитку. Ці чотири рослини — томат, картопля, паприка і тютюн. Картоплею з помідорами займемося пізніше, а зараз все-таки про тютюн.

Рослина

Коли Колумб відкрив Америку, людство отримало чотири рослини, які зіграли величезну роль в економічному і промисловому розвитку. Ці чотири рослини — томат, картопля, паприка і тютюн. Картоплею з помідорами займемося пізніше, а зараз все-таки про тютюн.

Тютюн, рослина однорічна. Коріння його не йдуть глибоко в землю, проте доросла рослина може досягати(в залежності від умов та сорту) трьох метрів висоти. Протягом багаторічної практики було виведено понад сто сортів тютюну і усі вони були отримані з двох основних видів. Це тютюн вірджинський(Nicotiana tabacum L.) і тютюн сільський(Nicotiana rustica L.). Вірджинський тютюн досягає двох метрів висоти, а на одній рослині знаходиться від 8 до 20 листя, що досягають 60 сантиметрів у довжину. Саме з цього виду виведено більшість сортів тютюну, що використовуються для вироблення якісної продукції. Крім вірджинії, в тютюновому виробництві використовуються мэрилендский тютюн, кентуккийский, берлі, полувирджинский та інші.

Тютюн сільський вирощується для дешевих сигарет і тютюну. До речі, російська махорка, є різновидом сільського тютюну. Висота цього виду не більше метра, і він досить невибагливий до кліматичних умов. Тому, видно, в Росії і прижився.

Рослину тютюну, як і деякі інші рослини цього сімейства, що містять нікотин, який у невеликих кількостях володіє стимулюючою дією. Ну, а краплі його, як відомо, досить, щоб кінь відкинула копита. Все є отрута, і все є ліки, як сказав хтось розуміє.

Крім цього в тютюні, зрозуміло, присутні і різні ароматичні, смакові речовини.

Насіння тютюну зовсім крихітні. В одному грамі їх міститься приблизно 12.000, а для того, щоб отримати одне рослина досить, як зрозуміло, одного насіння. Тобто для того, щоб засіяти всі тютюнове полі потрібно всього лише кілька грамів насіння.

Пророщування

Щоб отримати здорові та підготовлені до висадки рослини, тютюнові насіння пророщують. Для цього їх садять в спеціальні піддони з поглибленнями розміром маленькі чарочки(вони ж чарочки, вони ж лафитнички), і тримають у теплицях близько 45 днів, після чого вже висаджують на полі.

Висадка

Характеристики ґрунту — один з найважливіших параметрів необхідних для вирощування якісного тютюну. Найбільш підходящою вважається легка, сипка, піщаний грунт насичена вологою. У цьому відношенні дуже гарні, наприклад, Куба або Домініканська республіка.

Сама висадка потребує обережності, терпіння і певних навиків, оскільки навіть легко пошкоджені корені призводять до загибелі всієї рослини.

Відстань між саджанцями залежить частково від місцевих умов, частково від сорту тютюну. Якщо рослини висаджують далеко один від одного — листя стають великими, щільними, з великим вмістом ароматичних речовин. Якщо ж рослини коштують близько і, відповідно, затінюють один одного, то листя виходять більш світлими і тонкими.

В тих місцевостях, де сонця дуже багато, наприклад, на Кубі, тютюнові плантації прикривають тонкими легкими навісами, щоб дати тінь. Цей метод вимагає великих витрат, але зате листя виходять чудовими, особливо підходящими в якості покривного, зовнішнього листа сигар.

Збір врожаю

Тютюн готовий до збирання, коли листя досягають певної зрілості. Зазвичай це відбувається через два-три місяці після висадки в грунт, коли листя набувають темно-зелений колір.

Збір врожаю сигарного тютюну завжди проводиться тільки вручну, оскільки першими встигають листя розташовані в самому низу, під усіма іншими. Тому збір листя відбувається в кілька етапів. Найбільш якісними вважаються листя із середньої частини стебла.

Сушка

У свіжому листі тютюну вміст води близько 85 відсотків. За допомогою сушіння воно має бути доведена приблизно до 25 відсотків. За час сушіння внаслідок різних природних хімічних процесів листя змінюють свій колір на жовтий і коричневий.

При звичайній повітряної сушіння(Air-curing), яка застосовується, наприклад, для сигарного тютюну, час і температура регулюються з допомогою вентиляції сушильних приміщень. Для цього в стінах і даху встановлені фрамуги. Самі ж сушильні приміщення здебільшого дерев’яні.

Під час першої стадії сушіння всі фрамуги закриті. Пізніше, коли листя починає набувати потрібний колір, сушильні приміщення повністю відкриваються.

Процес повітряної сушки зазвичай триває від 5 до 10 тижнів, у залежності від кліматичний умов.

Інший метод сушіння, так званий, Flure-curing придумали в США. Він застосовується в основному для сушіння трубкового і сигаретного тютюну, які повинні бути особливо світлими, наприклад, тютюн Virginia. Тут вся справа полягає в трубі, яка протягнута через всі сушильне приміщення, і за якою женеться тепло. Перевага цього методу в тому, що крім отримання особливо світлих табаков, він ще і займає набагато менше часу. Весь процес займає всього 4-5 днів.

З інших методів сушіння варто назвати sun-curing, сонячна сушка. Але на землі не так багато місць, де клімат дозволяє сушити тютюн на відкритому повітрі. Тому воліють застосовувати комбінований метод з sun-curing і air-curing.

Ферментація

Хімічні процеси відбуваються в тютюні під час сушіння, тривають під час ферментації. В результаті ферментації крохмаль перетворюється на цукор, знижується вміст нікотину, білки теж розпадаються на більш прості речовини. Саме на цьому етапі сировина і перетворюється в той тютюн, який ми знаємо.

Висушений тютюн пов’язують маленькі пучки, які потім вкладаються великими кулями — по 4-5 тонн. Незабаром тютюн починає набирати температуру. Щоб її контролювати, під час укладання в снопи, від середини і до краю, вводяться порожні бамбукові палиці, які, в свою чергу, вставляються термометри. Недотримання температурного режиму може призвести до того, що ароматичні масла, які впливають на смак тютюну, можуть перегоріти. Коли, через 4-5 днів, температура в середині снопа досягає 55-60 градусів, сніп роз’єднують, і тютюн швидко охолоджується, після чого його знову укладають в снопи, але таким чином, щоб тютюн був до цього в середині опинився ближче до країв, і навпаки. Температура в снопах знову починає зростати, але повільніше. Коли вона досягає 60 градусів, тютюн знову перекладають і це триває до тих пір, поки температура не перестане підніматися. Зазвичай для цього достатньо 5-6 таких укладок.

Після цього тютюн готовий до упаковки у так звані Serones, брикети важать 60 кг, які і транспортують на фабрики.

Трохи хімії

Хімічний склад тютюну залежить від сорту, умов вирощування, способи і час збору врожаю, і у великій мірі від складу грунту.

Свіжозібрані листя містять до 80-90% води, після сушіння води в листках залишається менше третини. В двох основних табаках(Virginia, Burley), ставшиеся дві третини складаються з наступних компонентів:

Вірджинія(Virginia)

  • 15-25% вуглеводи
  • 16% лужні речовини
  • 10% різні кислоти
  • 10% мінерали
  • 6% пектин
  • 1-3,5% нікотин
  • Берлей(Burley)

  • 20% різні кислоти
  • 10% пектин
  • 10% смола
  • 8% кальцій
  • 7% азот
  • 6% калій
  • 1,5-4,5% нікотин
  • Кислотність(PH)

  • Вірджинія 5,0
  • Берлей 5,8
  • Але, зрозуміло, що курця більше цікавити не складу тютюнових листків, а склад тютюнового диму, хоча, звісно, між ними існує прямий зв’язок.

    Отже, по хімічній реакції диму можна говорити про дві групи:

  • 1-ая — лужна. Це тютюн Burley і Kentucky
  • 2-ая — кислотна — Virginia і Orient
  • Дим лужної групи сухий, практично позбавлений солодощі і має більший вміст нікотину. Дим же кислотної групи солодкий і нікотину містить менше.

    Kentucky, відповідно, є найбільш міцним, а Orient найбільш м’яким тютюном у своїх групах.

    Таким чином, змішуючи два основних тютюну — Virginia і Burley, можна добитися необхідного балансу між сухістю і солодкістю, одночасно з цим регулюючи кількість нікотину.

    Великі тютюнові фабрики перед закупівлею великих партій тютюну, у власних лабораторіях проводять аналіз пробних закупівель сировини. При цьому досліджуються такі параметри:

  • Смак і аромат
  • Швидкість горіння
  • Колір і зовнішній вигляд тютюну
  • Вологість
  • Вміст нікотину.
  • Швидкість і легкість горіння, наприклад, у Burley краще ніж у Virginia з-за більшого вмісту в Burley калію. Значення має, зрозуміло, і вологість, яка у готового тютюну повинна бути в межах 12-18%.

    Що ж стосується нікотину, то фортеця тютюну визначається наступним чином:

  • 0,6-1% слабкий(light)
  • 1-2% середній(medium)
  • 2-3% міцний(strong)
  • 3-4% дуже міцний(extra strong)
  • Тютюн з вмістом нікотину більше 4% вважається непридатним для використання, в якості тютюну для куріння. Вміст нікотину залежить не тільки від типу тютюну, але і від часу складання і способу сушіння.

    Пізній урожай і швидка сушка дають більший вміст нікотину. На тютюновому ж кущі вміст нікотину збільшується від нижніх листків до верхнім.

    ХОЧЕТЕ КИНУТИ ПАЛИТИ?

    Тоді качайте план відмови від куріння.

    З його допомогою кинути буде набагато простіше.





    Популярні матеріали


    • Настільна книга кидає палити

    • Календар кидає палити

    • План відмови від куріння