Вплив тютюнового диму на організм курця неодноразово розглядалося з багатьох позицій. Однак не було досліджень про вплив диму, що проходить через водяний фільтр, як в кальяні.

А також мало вивчена це явище з соціологічної точки зору. Дійсно, з цієї точки зору, нам доводиться констатувати, що вже більше чотирьох століть, щодня кальян забарвлює життя і підпорядковує своїм ритмом десятки мільйонів людей, у громадських закладах або будинку.

Практика куріння кальяну стала справжнім масовим явищем і сьогодні активно розвивається в таких країнах як Туніс, Єгипет і в багатьох інших країнах Близького Востокаа також на теренах Росії та країн СНД.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) у своїх щорічних доповідях констатують це захоплення. Реакції офіційної влади на це явище часто виглядають незграбними, іноді здається, що вони більш наляканим тим, що говорять про кальяні, а не реальною картиною. З іншого боку, ці країни, як і багато інших, затоплені в основному сигаретами і потужною рекламою великих фірм, які виробляють сигарети. В цьому відношенні, ВООЗ попереджає про збільшення до 700 % смертності, викликаної прихильністю до тютюну в країнах, що до 2025 року, якщо ніякі конкретні заходи не будуть вжиті, досягне 7 000 000 (сім мільйонів) смертей в рік..

Тютюн для кальяну представлений головним чином двома формами:

  • Перший — «tumbak», звичайний тютюн (Nicotiana Rustica), містить багато нікотину, найбільш використовуваний сьогодні в Ірані. Курець змочує його водою, віджимає і щільно укладає в чашу кальяну.
  • Другий тип — «mu’ essel», тютюн, просочений патокою і ароматизований різними фруктовими стружками.
  • Третя форма – «jurak», може вважатися проміжною.
  • У кальяні дим охолоджується, проходячи через воду, охолодження супроводжується фільтруванням. Дим від кальяну, позбавлений таких речовин, як і альдегіди, акролеїн, на відміну від сигаретного диму, не подразнює слизових оболонок горла чи носа курців та некурящих, що перебувають поблизу від кальяну. Цей факт частково пояснює громадське захоплення і широке поширення такого способу куріння тютюну як кальян.

    Проходження диму через воду до того ж скорочує кількість смол, дьогтю та інших речовин потенційно канцерогенного нікотину. Спочатку тютюн переганяється в чаші від розпечених вугіль, далі дим спускається по шахті, яка занурена у воду, після цієї «промивання» дим піднімається уздовж шланга і через мундштук потрапляє в легені курця.

    Різні наукові дослідження показали, що фільтрування диму тютюну через воду в кальяні скорочує зміст: нікотину, до 90 % фенолів, до 50 % дрібних твердих частинок, бензопірену (benzo (a)pirene), ароматичних вуглеводнів полицикликена (polycyclique). Відзначається скорочення канцерогенного потенціалу диму, який перетнув воду в порівнянні з тим, який не пройшов такої фільтрації.

    Проходячи через воду, дим очищається від акролеїну (acroleine) і ацеталдегида (acetaldehyde), речовин, шкідливих для альвеолярних макрофагів (macrophages), головних осередків захисту легенів і важливих елементів імунної системи людини. Акрам Шафі (Akram Chafei) у своїх дослідженнях єгипетського кальяну зазначає, що куріння кальяну, як і куріння сигарети, «…несе гострі зміни в легеневої функції». У той час як дим сигарети зачіпає маленькі закінчення дихальних шляхів бронхіол (bronchioles) беруть участь у легеневому кровопостачанні, дим кальяну «… робить негайний ефект на великих дихальних шляхах»..

    Але найбільш цікаві недавні дослідження К. Макаронів (C. Macaron). Її заслуга і унікальність досліджень полягають в тому, що вона вивчала виключно курців кальяну. Таким чином, були відокремлені змішані курці сигарет і кальяну і ті, хто курив сигарети раніше.

    Вміст у крові котоніну (cotinine) у курців кальяну підвищений, у порівнянні з курцями сигарет. Автор вважає, що, якщо імовірно, що дим, проходячи через воду, втрачає концентрацію деяких зі своїх компонентів, то інші елементи залишаються, ймовірно, незмінним. На цій підставі дослідники вважають, що «очищуючий» результат дії води на дим анулюється.

    Між тим, зазначимо, що випадкові курці кальяну, а вони становлять більшість його любителів, не мають тютюнової чи нікотинової залежності. Вони практично ніколи не курять сигарет, тому що шукають, перш за все, нові аромати, смак, обстановку, подібно деяким любителям кави. Крім того, часто, такі курці просто слідують моді чи хочуть здаватися «крутими». Вони смакують кальян на рівні смакових горбків, не відчуваючи потреби вдихати дим. Якщо серед них і спостерігається залежність то це, швидше за все поведінкова або громадська залежність.

    За допомогою спеціального апарату Smokelyzer було виміряно альвеолярне вміст CO у різних типів курців. Висновки співпали з результатами, які наводилися вище, у курців кальяну був виявлений підвищений рівень моноксиду вуглецю. Цей газ утворюється в процесі будь-якого повільного або неповного спалювання, як це відбувається з тютюном в кальяні. Рівень моноксиду вуглецю коливається в межах від 10 ppm до 60 ppm, в залежності від індивідуума і ступеня провітрювання приміщення – в провітрюваній кімнаті, підвищений вміст CO — до 28 %. Саме цей газ провокує збільшення частоти серцевих скорочень.

    Що стосується незначної сп’яніння, що спостерігається у курців після куріння кальяну, воно не викликано ніякими опіатами, до того ж і не містяться в тютюні для кальяну, а обумовлюється дією того ж моноксиду вуглецю.

    Нарешті, завзятий курець кальяну пояснює, що він не може не курити кальян більше двох днів. Цей термін пов’язаний не з напіврозпадом нікотину, який відбувається приблизно через 2 години після куріння, а з котонином (cotinine), напіврозпад якого коливається між 15 і 20 годинами. При всій великій кількості, сьогодні немає стрункої гіпотези про природу такої залежності.

    Міністерствам охорони здоров’я, сьогодні варто було б спрямувати свої зусилля на розробку продукції для кальяну, знижує вміст в димі сигарети моноксид вуглецю, це можуть бути альтернативні джерела нагрівання, наприклад електричні, замінюють спалювання вугілля або спеціальні фільтри.

    Якщо, як в Тунісі, забороняти кальян на терасах кафе і на відкритих майданчиках, курці підуть туди, де приміщення слабо провітрюються (будинку, квартири) і як наслідок рівень CO буде підвищено. У такої міри, заборонної природи, результат буде прямо протилежний очікуваному.

    ХОЧЕТЕ КИНУТИ ПАЛИТИ?

    Тоді качайте план відмови від куріння.

    З його допомогою кинути буде набагато простіше.

    Куріння кальяну




    Матеріали по темі


    • Останні дні для кальяну

      04.07.2007

    • Конкурс кальянників відбудеться в Єкатеринбурзі

      14.07.2007

    • Кальян шкідливіший сигарети

      29.07.2007

    • У Німеччині оголосили війну курцям і виробникам тютюну

      12.08.2007

    • Про кальянному тютюні і його шкоду здоров’ю

      03.02.2008

    • Шкода куріння кальяну

      04.08.2008